💾 Archived View for gamifi.cat › blog › 2013-09-29_frau_historia captured on 2023-03-20 at 19:13:55. Gemini links have been rewritten to link to archived content
-=-=-=-=-=-=-
Per a qui vulgui seguir el curs *A Brief History of Humankind* (Una breu història de la humanitat), aquà resumeixo *el frau més gran de la història*, la primera part del segon gran tema: la revolució agrÃcola.
Revolució agrÃcola(9.500-9.000 aC) Procés que es dóna simultà niament a llocs allunyats del planeta (Amèrica, Mesopotà mia, Nova Guinea, Xina). La revolució agrÃcola no ens va fer més intel·ligents perquè ja coneixÃem els secrets de la natura.
Al mapa, una aproximació a les dates d’aparició del neolÃtic al planeta. Recentment, però, es daten els primers cultius al 9500-900 aC.
L'agricultura domèstica requereix més esforç i hores de treball que viure al bosc i ser nòmada; la dieta és més pobra en varietat i la producció pot fer fallida, amb el que hi ha menys seguretat econòmica; risc de plagues i malalties derivades de la domesticació dels animals; més violència, assalts. El menjar s’emmagatzema.
Les poblacions creixen i es necessita més menjar. No es torna enrere quan es tenen obligacions. Es manté més gent en pitjors condicions. Un caçador del paleolÃtic tenia millors condicions de vida que un proletari del segle XIX.
* 35-40 hores de treball setmanal * Dieta variada: cereals, fruits, carn * Llet materna fins als 3 anys (millor sistema immunològic) * Un fill cada tres anys (que pugui ser més independents fÃsicament) * Busquen menjar dià riament (relativa seguretat econòmica) * No s’emmagatzema (no acumulació propietat privada i menys conflictes)
* 50 hores de treball setmanal * Dieta empobrida (blat) * Substitució llet materna per farinetes blat (pitjor sistema immunològic) * Un fill cada any (més mans per ajudar al camp però més boques per alimentar) * Risc de plagues, clima advers (més inseguretat econòmica) * Emmagatzemar menjar (acumulació de propietat privada i conflictes derivats: assalts, violència)
Una cosa és segura: els luxes es converteixen en necessitats. Amb la revolució agrÃcola es va pretendre fer la vida més fà cil però, paradoxalment, es va fer més difÃcil.
Estructures monumentals de caçadors recol·lectorsdel 9.500 aC. Descobertes al 1995. (Stonehenge data del 2.500 aC). Ideals religiosos? Què va fer que ho construïssin? La zona del món més antiga respecte a l’aparició del blat és a 30 km de Gobekli Tepe.