💾 Archived View for gemlog.gamifi.cat › glog › 2021-10-12_barcelona_desactiva.gmi captured on 2023-01-29 at 02:34:05. Gemini links have been rewritten to link to archived content
⬅️ Previous capture (2021-11-30)
-=-=-=-=-=-=-
Avui és 12 d'octubre, dia de les resistències indígenes i digitals. Res a celebrar, molt encara a combatre... Tot seguit, una batalleta digital.
Fa uns dies vaig veure que Barcelona Activa tenia un programa d'emprenedoria femenina. Però com no podia assistir a la sessió de presentació, vaig escriure un correu preguntant si era un condicionant per participar, assistir a la presentació. Em van dir que no era condicionant, i em van posar l'enllaç a la pàgina específica del projecte:
Web del programa "Construïm en femení"
Quan hi vaig clicar, em vaig trobar una desagradable sorpresa: només hi havia enllaços a la multinacional Alphabet Inc. Per saber-ne més, havia de clicar a Youtube i a Google Drive, i per inscriure'm a Google Forms.
Com fer clics a una eina vol dir donar-li suport i jo no vull enriquir més aquestes empreses, doncs evito promocionar o clicar a eines de multinacionals, especialment les GAFAM (Google, Apple, Facebook, Amazon i Microsoft). Així que els vaig respondre que m'havien adreçat a un lloc on només hi havia enllaços a eines que no respectaven els meus drets digitals. I els vaig demanar si era possible participar del programa amb eines respectuoses.
La resposta, literalment, va ser:
Al programa es fa servir un programari no respectuós i hauries de acceptar-lo per participar. Sentim no poder ajudar-te més
Vaig sentir frustració i desesperança. Justament per defensar els meus drets em vaig quedar sense l'oportunitat de presentar un projecte de cultura lliure.
Barcelona Activa es defineix a si mateixa com a "l'agència de desenvolupament econòmic local de Barcelona". Com a missió, "contribuir a la millora de la qualitat de vida de les persones". Per fer-ho, proposen el "foment de l'ocupació de qualitat, l'impuls a l'emprenedoria i el suport a un teixit empresarial plural, divers i sostenible, des d'una perspectiva econòmica, social i ambiental."
Segons la web, "La nostra visió és fer de Barcelona una ciutat de referència internacional per treballar, emprendre i viure amb valors socials i ambientals". I els seus valors, diuen que són:
Però és clar, si em discriminen per voler defensar els meus drets digitals, poca igualtat d'oportunitats i esperit de servei públic veig jo aquí...
En fi, que Barcelona Activa és una societat anònima que rep diner públic per part de l'Ajuntament. I amb aquests diners, que també són els meus impostos, s'exclou a qui defensa els seus drets digitals.
Si hi ha una cosa que sempre em deixa perplexa d'aquesta ciutat és la manera de vendre's com a líder de qualsevol cosa. La literatura socioguai és una cosa, i la realitat, una altra. I sovint, es contradiuen. És més, la literatura aquesta, pagada amb diner públic, sembla que més que empoderar la ciutadania vulgui mofar-se'n.
El marc estratègic de Barcelona Activa inclou el "Barcelona Green Deal" i el Pla d'Acció Municipal (PAM).
En aquest document es detallen prioritats. I una d'elles, la segona, és "Capital digital". A la pàgina 6, llegim coses com:
Un primer pas per aconseguir-ho és que la innovació tecnològica es fonamenti en una ètica pública que fomenti i atorgui capacitats a la ciutadania, i que no la converteixi en un subjecte passiu que pugui anul·lar la seva llibertat o creativitat.
Dins d’aquesta prioritat, també cal vetllar per la protecció dels drets digitals de les persones, i perquè tecnologies que cada cop tenen més impacte, com la intel·ligència artificial o el big data, serveixin realment per millorar els serveis públics i no per generar noves desigualtats.
Doncs vés per on, jo he intentat defensar els meus drets però sembla que no són compatibles amb innovació socioguai de Construïm en femení. O uso guguelades o no puc participar. I això és un fet, i no ficció literària com aquest document...
Una altra joia literària és el PAM:
A la pàgina 33, hi llegim:
La nostra ciutat ha estat, els darrers anys, una referència global en participació i innovació democràtica, pel desplegament del projecte Decidim Barcelona (...) Barcelona té les condicions per esdevenir un referent internacional en aquest àmbit, reforçant els recursos per combatre la bretxa digital (socioeconòmica, territorial, de gènere) i protegir els drets digitals de les ciutadanes i els ciutadans, veritables protagonistes i beneficiaris del canvi tecnològic
Doncs això, literatura dolenta pagada amb diner públic. Beneficiaris del canvi tecnològic la ciutadania? No cal tenir un màster per saber que, ara mateix, qui es beneficia del canvi tecnològic són les multinacionals que, des de l'administració, em volen obligar a usar.
Resulta que Barcelona Activa té un apartat de Transparència.
Transparència a Barcelona Activa
En aquest apartat, hi trobem una "Peça clau del marc d’integritat institucional que garanteix el bon govern i la bona administració", és a dir, un enllaç al "Codi ètic de conducta de l'Ajuntament de Barcelona".
Codi ètic de conducta de l'Ajuntament de Barcelona
Al capítol 2, article 5 (princips ètics), hi diu:
p) Modernització: impulsaran l'ús de les noves tecnologies d'una manera accessible i garantiran l'ús de mitjans i sistemes que reforcin la interacció amb la ciutadania d'una manera àgil, segura i comprensible, tot prioritzant l'ús de programari lliure i impulsant la transició de la tecnologia actual a aquest format.
Llegint això, crec que s'estan saltant el seu propi codi ètic. En fi, fins que l'excepció sigui la norma, ni un clic a les GAFAM.
Per una dignitat digital, usem programari lliure!