💾 Archived View for gemlog.gamifi.cat › glog › 2021-09-21_agores.gmi captured on 2023-01-29 at 02:34:35. Gemini links have been rewritten to link to archived content

View Raw

More Information

⬅️ Previous capture (2021-11-30)

-=-=-=-=-=-=-

Àgores de participació digital

Tecnologies digitals i transformació social

La digitalització no només tracta d'usar eines digitals indiscriminadament. Però, malauradament, aquesta és la inèrcia general. Quan penso en digitalització o transformació digital, no penso en engreixar els unicornis de Silicon Valley o homòlegs xinesos... Em refereixo a "participació digital qualitativa", on les eines es fan servir en base a necessitats reals i són tractades amb cura.

I evidentment, penso en eines digitals de programari lliure que s'allotgen a servidors de proximitat ideològica (i, a poder ser, també física). Eines autogestionades i, per tant, sobiranes. Eines que afavoreixen la descentralització web i promouen la seva compartició i millora. I això, només és possible amb programari lliure. A partir de les següents entrades, us podeu prendre la temperatura digital i reflexionar sobre el tema:

Autodiagnosi Tec

Comunicació ètica

Un nou efecte xarxa

L'àgora

El programari Discourse és una eina de coordinació fantàstica. Qui la comença a usar, entén la plasticitat de l'eina, la facilitat amb la que es poden crear, endreçar i fer el seguiment d'idees i projectes. A més, es poden tenir categories públiques on tothom que tingui compte hi pot participar, o categories privades per a treballar internament.

També es poden seguir (o no) temes o fils concrets. I si et mencionen, pots configurar-ho per rebre (o no) un correu electrònic. Les funcionalitats són múltiples però la corba d'aprenentatge és molt baixa, amb el que és una eina molt assequible. D'altra banda, s'adapta perfectament a web i dispositius mòbils. Hi ha una pila de projectes, especialment de tecnologia digital, que usen Discourse per coordinar-se.

El que no entenc és que sigui GPL i no AGPL. En fi, és lliure i està publicat a un repositori públic.

Projecte Discourse

Aquí algunes àgores:

La Lleialtat

Quan al 2017, des del HackLab Can Batlló, vam aterrar a la segona fase de la recuperació de l'edifici de la Lleialtat Santsenca, ens vam trobar que hi havia un guguel draif i un guguel grups. Primer ens vam desfer dels grups i vam posar una llista de correu, que va durar molt poc. Vam estar mirant Redmine però Discourse era més plàstic i ja hi havia bones experiències a l'Observatori del Deute.

Així que vam muntar un Discourse que vam començar a anomenar "l'àgora", rememorant els antics fòrums romans, i que a Grècia eren les àgores públiques. Si entenem l'imperi romà com l'imperi de les GAFAM, seria tornar a les ciutats-estat gregues, on tenim el govern de les nostres pròpies eines per barris i pobles, hehe.

Però l'àgora de la Lleialtat es va fer tancada i no hi pots entrar lliurement... I no recordo on s'allotja, però si no ho han canviat, deu ser a Maadix, eXO o Tranquility.

L'àgora explicada a la web d'Equipaments Lliures

L'àgora al llibre "Totes les lluites" (en pdf, pàgines 12, 13 i 40)

Comunitat de Snap!

Cap al 2018 vam estrenar eines a la comunitat de Snap! A més de la web-cloud (que per cert, és AGPL), van posar-hi també un Discourse. I, de fet, la setmana passada va haver-hi la primera trobada de la Comunitat catalana de Snap! al Citilab.

I m'alegro molt que ara s'hagi consensuat aquesta àgora com a canal de comunicació oficial. Quan vaig decidir no usar més guguelades, em vaig quedar sense poder participar als saraus que es feien...

https://forum.snap.berkeley.edu/

Anartist

Al 2019, l'any que vaig treballar per la Lleialtat, vam rebre la visita d'Adala, un grup de música barceloní. Arrel de diverses converses sobre sobirania tecnològia, va acabar sorgint Anartist, una comunitat de la que formo part. La cosa va d'artistes i creadores que ens gestionem les nostres eines, que són lliures. I una d'aquestes eines, que és la d'organització comunitària, és una àgora Discourse.

No recordo on s'allotja l'àgora d'Anartist, però a un Hetzner o Scaleway, imagino. A una gafamada ho dubto molt, hehe :)

Àgora d'Anartist

Viquiterm

Aquest projecte es va engegar al 2019 i, a dia d'avui, consta de dues eines: una pàgina web informativa i una àgora de participació digital oberta on aportar qüestions de terminologia en català, especialment per a termes científics i tècnics.

Si al final el projecte passa a mans de l'Institut d'Estudis Catalans, crec que serà una victòria amarga... D'una banda, seria el reconeixement del potencial del projecte per part de la Institució, però de l'altra, seria un drama tècnic. Ara mateix, tenim el Viquiterm a un servidor de Suècia, amb una empreseta que contracta l'energia a una cooperativa. A més, l'escalfor dels servidors, alimenta un hivernacle. Això sí són ecolobits, i la resta són tonteries.

Se'm trencarà el cor si mouen la infra del Viquiterm a gafamades... Ja em puc anar preparant psicològicament si vull continuar donant suport a aquest projecte...

Més info sobre Viquiterm

Fedicat

A principis del 2020, durant la trobada de nodes ibèrics, algunes ens vam emocionar i vam comprar el domini "barcelona.social". Quina ruina...

I a mitjans del 2020, les que ens havíem ajuntat per barcelona.social, vam muntar l'àgora de la Fedicat per debatre sobre temes fediversals o esplaiar-nos amb el que considerem oportú en relació a la descentralització web. També ens serveix per donar-nos suport amb temes tècnics o gestionar projectes internament. I evidentment, qui vulgui preguntar o aportar en temes fediversals i/o descentralització web, doncs serà ben rebuda. Al caure la Confederació, algunes van aterrar a la Fedicat. Fem pinya, fedizens!

Com ja veníem d'altres projectes on usavem àgores, no vam dubtar ni un minut en muntar-ne una per la Fedicat. La tenim allotjada a servers de la eXO, i són tant de proximitat que jo ja he demanat visita al data center :)

L'àgora de la Fedicat

eXO

Sóc sòcia de la eXO i aquesta primavera vam fer Assemblea General de 2021. Per obrir nous canals de participació, algunes vam proposar muntar una àgora sota domini de l'eXO. Li falta rodatge però allà està. Si sou cooperativa, associació o equipament i us interessa el tema de les tecnologies lliures i sobiranes, registreu-vos a l'àgora de l'eXO. No cal saber-ne, només cal tenir curiositat :)

Arrel de la trobada d'ahir de sobirania tecnològica, es va comentar que si es volia donar continuïtat a les interaccions entre equipaments i proveïdores, es podia fer asincrònicament via l'àgora de la eXO. Aviam si s'animen i hi participen...

Àgora de la eXO

Torna

al glog

a l'índex