💾 Archived View for gemlog.gamifi.cat › glog › 2020-05-18_fedi_12.gmi captured on 2022-07-16 at 13:35:00. Gemini links have been rewritten to link to archived content

View Raw

More Information

⬅️ Previous capture (2021-11-30)

-=-=-=-=-=-=-

Fediverse 12

Avui se celebra el 12è aniversari de la Federació de mitjans comunitaris, coneguda arreu del món com a Fediverse.

Hi participo des del 2014, i he passat per diverses eines i nodes: GNUsocial (a somsants.net i a quitter.se); Mastodon (red.confederac.io, barcelona.social) i a Pleroma (santsenques.cat i pleroma.libretux.com). Moltes grĂ cies a les administradores dels nodes per acollir-me.

ActualitzaciĂł 11/05/21

Al final vam canviar el mastodont per Pleroma. I quin gust no trobar-te elefantots per a tot arreu! El "hiperBranding" del mastodont em sembla insuportable... Fi de l'actualitzaciĂł :)

Amb els anys, he anat entenent com funciona la federació i, entenent-la he après també què és Internet, què és la web. Allò que tenia que ser un espai d’inclusió i diversitat, s’ha convertit en un “cortijo” controlat per empreses capitalistes que es forren amb l’atenció de les persones. I ho trobo trist.

És per això que em nego rotundament a fer servir eines GAFAM. Si la llibertat és la capacitat de triar, jo vull ser lliure de posar l’atenció en projectes i eines de gestió comunitària. Les GAFAM alimenten dinàmiques de precariat i jo no vull participar d’aquestes dinàmiques amb els meus clics…. Ningú em posa una pistola al cap i la dopamina que generen em sembla massa tòxica per la meva salut mental.

VĂ­deos sobre tecnologies dopamĂ­niques

I és molt angoixant veure projectes que, en nom de la transformació social, promocionen eines capitalistes en entorns cooperativistes, per exemple. Transformar socialment és molt difícil i quan entren en joc ecosistemes digitals, encara ho és més. Vetllem per una comunicació digital ètica!

Proposta per a una comunicació digital ètica

A la Fediverse tenim una pila d’eines, cada dia més: eines per a la publicació d’imatges, de vídeos, d’àudios, etc. I potser és un ecosistema complex perquè la llibertat també implica responsabilitat. I tant hem de ser responsables de les nostres eines com de les nostres paraules.

També tenim onades fediversals: de tant en tant, normalment per censura a Twitter, aterren desenes de persones i algunes alteren l’ecosistema amb actituds intolerables. Imagina’t que fas una festa, es planta algú a casa teva i comença a insultar les teves amigues. Què faries? Doncs suposo que indicar-li on està la porta. Per això en diem dret d’admissió, i no censura. Perquè hi ha molts nodes on anar i la netiqueta és important: no tot s’hi val.

Document de benvinguda a la Fedi

I si bé Mastodon té un màrqueting exagerat i està recentralitzant la Fediverse, hi ha altres xarxes més antigues, com Friendica o GNUsocial. És tot un món de mons la Fediverse! Cada node posa les seves regles però el mínim comú denominador diu: sigues respectuosa amb les teves veïnes.

Per molts anys, fedizens!

PD: la web de referència internacional a la Fedi és fediverse.party. Des d’allà es convida a les fedizens a crear contingut per celebrar aquest 12è aniversari. Les etiquetes que s’estan fent servir són #Fediverse12 i #HappyFedi2U

Web fediverse.party

ActualitzaciĂł 11/05/21

Des de fa uns mesos, algunes fedizens hem engegat, a més del node de barcelona.social, una web per a informar sobre la Fedi en català. Abans de registrar-te al node, si us plau, llegeix els acords de convivència.

Node barcelona.social

Web fedi.cat

Torna

al glog

a l'Ă­ndex